Maandag 28 oktober 2024, 7.00u, espresso, ontbijtje en dan... onze eerste olijvenpluk gaat van start. Het plukteam bestaat uit Bram & Anneke, Bertie & Johan, Pieter-Jan & Guusje en Annemieke & Arie. Acht m/v, dik 160 bomen te gaan, dauw op het gras en een fraai zonnetje, prima plukweer!

De netten worden uitgelegd en kort na 7u pakken we de eerste bomen aan: de ouwetjes rond ons huis. Het zijn er een stuk of 15 en het merendeel van de olijven is al zwart. De boom achter Trullino is een kanjer: een uur plukken en maarliefst bijna 25 kilo olijven.

We plukken alles met de hand, en soms een plastic harkje, al dan niet op steel, voor de hoger hangende olijven. De eerste bomen leveren zo'n 20 kilo olijven per stuk. Het ene na het andere krat (40 liter, ca. 25kg olijven) raakt vol. Voor twaalven zijn alle kratten vol en hebben we circa 150kg geoogst. Boomgaard 1 van 4 is klaar.

Na een lunch gaat alles de auto in en gaan we naar de 'il Frantoilo', een olijvenperserij. Het is allemaal nieuw voor ons. Als we er aankomen, mogen we alles afstorten in een krat van een vierkante meter. Een heftruck rijdt het naar de weegschaal; de chauffeur grapt dat ze de blaadjes lekker oproken. 148 kilo is het, en die komt in de file voor de pers. Er ligt een kaartje in de bak met onze naam erop, en dat het in vijflitervaten mag worden afgeleverd. Het is beredruk, een komen en gaan van piaggio's, tractoren, auto's en vrachtwagentjes. We lopen om naar de pers en zien dat de bakken één voor één in de persstraat worden gekieperd. Eerst wassen en takjes en blaadjes verwijderen, dan vermalen, dan persen, dan scheiden van het water en vervolgens het vijfliterblik in.

Een persing vraagt circa 40 minuten maar door de drukte en wachttijden is dat vandaag langer. We gaan even naar het dorp en komen twee uur later terug. Vijf blikken zijn het geworden: 21,6 liter zegt de weegschaal. We rekenen de perskosten af en keren trots huiswaarts: onze eerste eigen olie. Wij dopen haar 'Olio Collina Verde'.

Dag twee en drie verlopen vergelijkbaar: samen ontbijten en hup, de boomgaard in. En steeds weer meer olijven dan we hadden gedacht. Op dag twee plukken we boomgaard 2 (ook 150 kilo) en op dag drie boomgaard 3 en 4, samen goed voor 200 kilo. Alles opgeteld exact 500 kilo, alles binnen acht uur na handmatige pluk en dus minimale oxydatie verwerkt tot olie en uiteindelijk resulterend in 72 liter 'Extra Vergine'. Wat een prachtweek hebben we gehad. Mooi team, mooi resultaat, onze eerste oogst!