Half oktober reizen we af naar ons geliefde Puglia. Eind oktober onze eerste olijvenoogst maar eerst een weekje met Judith en John, en een afspraak met onze geometra en trullista. Met hen bespreken we het herstelwerk aan de trulli. In 2023 heeft onze eerste aannemer een ernstige fout gemaakt en dat vergt nogal ingrijpend herstelwerk.
In april 2025 worden de oude dakpannen van twee van de vier puntdaken ('coni') verwijderd. Daarna wordt de binnenstructuur van de middelste trullo hersteld en de oude achterdeur, nu een doorgang van voor- naar achterhuis, verhoogd. Daarna wordt alles weer opnieuw opgebouwd, allemaal ietsje strakker gestapeld zodat we beter beschermd zijn tegen regen en storm. Tot zover het plan.
Het wordt een gastronomische week zoals we nog niet eerder ervaren hebben. John leert Judith vis schoonmaken (zeeduivel en dorade) en tovert de wilde venkel in de tuin om tot een heerlijke azijn. Samen met bezoekers Leo en Suzanne hebben we een geweldig lekker en gezellig diner in de buitenkeuken.
De volgende dag reizen we af naar Matera en bezoeken de stad, romeinse baden, de heuvel aan de overkant van de kloof en natuurlijk een goed restaurant. We eten de traditionele lokale schapensoep, die uit een met brood overbakken kom wordt geserveerd.
Op de terugweg kopen we mozzarella, stracciatella, buratta en cacciocavallo in het hart van de Pugliese kaasindustrie: Gioia del Colle. En tot slot, het mag niet ontbreken in dit gezelschap, wijnproeverijen: eentje bij Polvanera in Gioia del Colle en een schattige kleinschalige bij Cantine Semeraro in Casalini, op goed van pas komende loopafstand van ons huis.